Waarom onderzoek

Het röntgen onderzoek is beter "vooronderzoek" te noemen. De heupen en ellebogen vanaf 18 maanden op HD en ED beoordelen heeft een preventieve werking. De heupen en ellebogen krijgen dan een score beeld, aan de hand van die score is te beoordelen of een hond geschikt is om mee te fokken of dat er een negatief advies uitkomt. Door dit generatie op generatie uit te voeren hopen we daarmee een betere heup en betere ellebogen in het ras Old English Bulldogs te fokken.

 

De score/ uitslag

De score HD-a t/m HD-c is positief advies en alles wat daarna komt in de scores geeft een negatief advies. Voor het maken van de HD-foto is het nodig dat de hond op zijn/haar rug op de röntgentafel gelegd wordt.

In Kliniek Putten hebben ze veel ervaring met het maken van HD foto’s zonder een “roesje”. Omdat zij de foto direct op scherm krijgen (Direct Digitaal Röntgen) kunnen zij zeer snel en goed werken. Het officiële ED-onderzoek moet gedaan worden door een dierenarts die daartoe een overeenkomst met de Raad van Beheer heeft gesloten, dat kan dus niet zomaar door een dierenarts beoordeeld worden.

Met het uitselecteren op fokhonden met deze voorzorgsmaatregelen hopen we de kans op HD en- or ED te voorkomen. Uitsluiten is helaas niet mogelijk, het geeft dus geen 100% garantie maar wel een aanzienlijk kleinere kans.